Devlet Okulu mu Özel Okul mu?

Eveett, daha önce de anlattığım gibi kızımız bizi hazırlıksız yakaladı. Biz daha 1,5 senemiz var derken bir anda kızımızın okuma yazmayı sökmesiyle pedagog görüşünü de aldıktan sonra düştük okul derdine...

Bu iş öyle kolay bir iş değilmiş arkadaşlar. Yavrunuzun geleceğini şekillendirecek bir konuda karar almak zorundasınız. Ya yanlış seçim yaparsak endişesi beni uzun süre meşgul etti. Zaten her zaman kafama takacak birşey bulurum.

Hal böyle olunca önce devlet okulu mu özel okul mu durağına geldik. Eşim de ben de devlet okullarında okumuş ve iş hayatında iyi bir yerlere gelebilmiş insanlarız.
Zaten şu kolejlerde okuyan öğrencilerin genel durumundan gözlemlediğimiz kadarıyla pek hoşnut da değildik. Bizdeki kolej imajı baba parasıyla okumaya çalışan, daha ortaokulda benim bu yaşımda kendime almadığım markalarda kıyafetlerle gezen çocukların gittiği okullardı...Yok, hayır, kızımızı o çevreye sokmak istemedik...Sonuçta tamam, çocuğun evde ailesinden aldığı terbiye, görgü, görenek önemlidir ama özellikle ergenlik çağında çevre ailenin önüne geçmeye başlar.

O yüzden önce devlet okuluna yöneldik. Ama durun: öyle her istediğiniz okula veremezsiniz çocuğunuzu...İkametiniz neredeyse oraya bağlı bir devlet ilköğretim okuluna verebilirsiniz. Eh, peki madem, biz de kendi bölgemizdeki okula bakarız.

Hemen okulun müdürünü aradım:

Ben: İyi günler Müdür Bey, 5,5 yaşındaki kızımın bu sene okula başlaması gerekiyor, elimizde pedagog raporu var
Müdür: Peki, ikametiniz uygunsa gelin kayıt için görüşelim
Ben: Yalnız ben okulunuz hakkında biraz bilgi almak istiyorum, sınıflarınız kaç kişilik?
Müdür: 45 kişi civarında
Ben: Yaaa :-(( Eee peki okulunuzun SBS sınavlarında başarı oranı nedir? Hayır yani bu konu da günümüzde giderek önem kazanıyor ya, o bakımdan soruyorum yoksa daha seneleeer var...
Müdür: Hanımefendi bunlar ticari şeyler, biz okulumuzun başarısını takip etmiyoruz, öyle bir uygulamamız yok..

Tatatataaaaammm..nasıl yani? Sen yönettiğin okulun öğrencilerinin sınav başarılarını nasıl takip etmezsin yaaa? Okulunun başarısını neye göre ölçüyorsun? 45 kişilik sınıfların var zaten...Biz ilkokulu bitirene kadar çocuğumuzu kırk tane okula göndermeyi düşünmüyoruz, vereceğiz bir yere, bir aksilik olmazsa oradan da mezun olmasını dileyeceğiz. Ve sonra iyi bir okul kazanıp iyi bir eğitim almasını ümit edeceğiz. Bu durumda da iyi bir okul olmasını istiyoruz mümkünse.

İyilikten kastımız ise şu: İyi bir öğretimin yanında öğretmenlerin öğrencilerine zaman ayırabileceği-ki 45 kişilik sınıflarda bu nasıl olacak bilemiyorum- sosyal aktiviteleri olan, okulun adını duyurmak için çocukarı yarış atına çevirmeyen ama sınavlar için de doğru bir çalışma zemini hazırlayan, öğrencilerinin de bizimle benzer aile yapılarından geldiği bir okul.

Güzel, bu okul daha ilk şıkta elendi. Yaşadığımız yerde bir okul daha var ama evi taşımamız lazım ve sınıf mevcudu 2-3 seneye kadar 40-45 kişiye çıkacak.

Devlet okullarında yabancı dil eğitiminin yeterli düzeyde olmaması da eklenince bizim devlet okulu maceramız burada son buldu. Yabancı dil benim için önemli çünkü İngilizce öğrenebilmek için yıllarımı kurslarda geçirdim, yurtdışına gittim, bir dünya para harcadım ve yine de şakır şakır akıcı değil...O yüzden ingilizceyi küçükken öğrenmelerini istedim.

Peki şimdi ne olacak? Ben tabii saf saf hemen adı sanı bilinen özel okulları aradım. Aradım ama oralarda okuyan çocukların halini de görüyorum bir yandan. Ya şımarık ve bir baltaya sap olmaya niyeti olmayan tipler, nasıl olsa babaları parayı bastırır ve onları özel bir üniversiteye gönderir, ya da okul ismini duyurmak için sınav başarısını kafaya o kadar takmış ki çocukları eşek gibi çalıştırıyor, sürmenaj sınırında gezen zavallılarla dolu ortalık.

Ay, kafamız iyice karıştı bizim, zaman zaten kısıtlı, acele etmemiz lazım. Neyse efendim aradım ben bu okulları. Şekerim ya bunlar para saymayı bilmiyor ya hiç sopa yememişler. Abi yemek, servis, kırtasiye hariç okul maliyeti çocuk başına 25.000 TL olur mu yaaa? Ben de var 2 tane Allah ömür versin etti 50.000 TL. Artı yan masraflar sen de 60.000...Şaka mı bu? Biz yormayalım çocukları direkt özel üniversiteye gönderelim, vallahi oralar daha ucuz. 25.000 TL'ye 1. sınıfta çocuğa ne öğretecekler Allah aşkına? Ali koş, topu tut...

Yok bu iş böyle olmayacak derken karşımıza bir okul çıktı. Vakıf okulu ama yeşil sermayeye ait değil. Harika..Yalnız okul yeni açılıyor, olsun, hemen koşup ön kayıt yaptırdık.

Oh rahatız artık. Biz böyle geniş geniş otururken okulun ilkokul değil üniversite olarak açılmasına karar verilmiş. Biz veliler ayaklandık tabii, ortalık karıştı. Gel zaman git zaman okul yönetimi fikir değiştirdi, tekrar ilkokul olarak açmaya karar verdi okulu...Ama biz sarsıldık bir kere...Düştük gene okul peşine..

Vee...şimdiki okulumuzu bulduk. Evet, bir özel okul ama çevremizdeki kolejlerden biraz daha farklı, abartısız, biraz uzak ama eğitiminden şu ana kadar memnunuz, sınav başarısı iyi, sosyal aktiviteleri abartılı değil ama gayet yeterli, okul büyük ama sınıflar 20 kişilik, çocukları ismen bilen, iyi gözlemleyen tam zamanlı pedagoglar ve ilgili öğretmenler mevcut...Yabancı dil dersi benim için tatmin edici ve öğrenciler bizimle benzer sosyo-ekonomik düzeyden geliyorlar. Üstelik tüm bunların yanında fiyatı da emsallerinin yarısı..Erken kayıt, kardeş indirimi filan derken iyice hesaplı oldu bizim için...

Yani şimdilik bir sorun yok...Ama zormuş okul seçmek.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

yavrum, anan da mı edebiyatçıydı?
gülüşüm, yazıların tiryakilik yapıyor inan ki...
seni kutluyorum. seçtiğin konular güzel, resim seçişin harika. hele ki esprili anlatışın muhteşem. ancak esprini dışında yiğit oğlumun doğumunu okuyamadım. ağlattın beni. devamını getiremedim. onu okumam için iç hazırlığımı yapmalıyım. duygularını tam yansıtıyor, okuyucuyu içine çekiyorsun. çok beğeniyorum ifade tarzını. devam yavrum.

neselihaller dedi ki...

heee..annem de edebiyatçı benim...bir de kitabını toparlayıp basıma verebilse...Anneciğim Yiğit'in doğumunu ben zor yazabildim, daha ayrıntılara bile giremedim. Ancak bu kadarını aktarabildim. Zor zamanlardı ama geçti çok şükür. Allah kimseyi evladıyla sınamasın...Öpüyorum

Adsız dedi ki...

canım benim, o üzüntüyü, umudu, beklentiyi , hicranı, hüsranı; daha ne diyeyim; evladı uğruna dağları devirebilecek gücü... işte anlatılamaz... her şeyi daha önce kardeşinin doğumundan sonra yaşamış ve allah düşmanıma yaşatmasın bunu demiştim. maalesef navımın parçası, gözümün nuru yavrum, sen yaşadın. seninle beraber ben yine yaşadım. evladım için üzüldüm, hem minicik torunum, yiğit oğlum için. amaaan, yine nokta.

Deli Anne dedi ki...

Pöff! tam yarama parmak bastın bak.. Blogcu anne de bu konuyu yazmış tam da.. biz de tam bu konu üzerşndeyiz.. devlet okulu mu özel okul mu.. derdim binicilik dersi, yoga, 5 dil felan değil, değil de konurup gözetilsin isterim. temel de önemli, yaklaşım da, öğretmen de.. Amma velakin korkunç paralar dönüyor, çocuğum için biriktirip versem daha mı iyi olur demekteyiz biz de.. bir kaç iyi okul var, özel gibi.. biz uygun olanı tespit edip taşınmayı düşünüyoruz o bölgeye. sizin okuluna dı ne bu arada?

neselihaller dedi ki...

ah bu konular o kadar zor ki...insan şaşkına dönüyor. Bizim okulu sana özelden mail atayım. Şimdilik memnunuz iyi bir denge yakalamış bir okul. Ama okulun imkanlarının yanısıra öğretmen faktörü de çok çok önemli. Allah kolaylık versin size de deli anne...

Adsız dedi ki...

Incredible! Τhіs blοg loоks exactly like mу old one!
It's on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

Feel free to visit my site :: wedding dresses
Also see my webpage :: Wedding dresses

Adsız dedi ki...

Ι thіnk thаt is one of the most ѕignіfiсаnt іnfo fοг me.
And i'm happy reading your article. But want to remark on few common things, The web site taste is wonderful, the articles is actually great : D. Just right task, cheers

My web site - SEOPressor V5 review

Adsız dedi ki...

I enjoy what уou guys tend to be up toο. Such clever work аnd гepoгting!
Keep uр the fantastiс worκs guуs I've incorporated you guys to my own blogroll.

My web site: SEOPressor
Also see my website :: SEOPressor

Adsız dedi ki...

Lütfen okul adı verin teşekkürler

Adsız dedi ki...

okul adını alabilir miyim acaba??bu arada ankara'da var mı:))

Adsız dedi ki...

okul adını alabilir miyim:))ankara'da var mı acaba??e-mail : ebrulii_@hotmail.com tşk