Ör(emey)en Bayan




Nasıl heves ediyorum anlatamam…

Böyle çocuklarıma elcağızımla birşeyler öreyim, dikeyim, onlar 50'li yılların vintage resimlerindeki gibi al al yanakları, yana taranmış saclarıyla bana mutlu mutlu gülümsesinler filan…

Bu da ayrı bir manyaklık hali kanımca…
Annem biz çocukken dikiş diker ve örgü örerdi. Örgülerle bir sorunum olmadı hiç, hep giydim ama haydut ötesi bir çocuk olduğumdan annemin diktiği o fırfırlı, biyeli, cicili bicili elbiseleri hatır için bile giymemiştim. Nasıl hırslanır, nasıl üzülürdü kadıncağız.

Şimdi ben, o sümüklü oğlan çocuğundan farksız kız, anne olduktan sonra bir hormonal patlama yaşadım sanırım. Dikiş dikeyim, elmalı turta yapayım, örgü öreyim diye geziniyorum ortada..

Tabii şekerim bu iş öyle kolay değil..bir kere adamda pardon kadında yetenek olacak. Modeli denkleştirecek matematik hesaplarını yapabilecek, nereden kaç tane keseceğinizi filan hesaplayabileceksiniz. Öyle Fen Lisesi mezunu bir mühendis olmak bu konuda bir işinize yaramıyor. Göz lazım göz….

Sonra sabır olacak şekerler sabır..Allah bana vermemiş ne yapayım, bu yaştan sonra da zor oluyor.

Zaman ayıracaksın bu işe, günde 13 saat evde yokken olmuyor tabii bazı şeyler…

Misal1:
Çocuklarım bebekken ve ben işe ara vermişken ve evde de bu işlerden anlayan bir bakıcım varken yine bir gün heves ettim, bebeklerime ellerimle bir kazak öreyim dedim.

O kazak sonra süvetere dönüştü. Onu da öyle bir gönül zenginliğiyle örmüşüm ki 6 yaşındaki kızım hala giyiyor ve hala üzerine büyük..bir 6 sene daha giyer Allah ömür versin. Zaten olan biten tek örgü maceram da o oldu...Giysinler tabii 10-15 sene filan..

Ders1: Neymiş efendim? Logaritma hesabı bilmek pratik hayatta bir işe yaramazmış.

Misal2:

Oğluma öreceğim diye işimin gücümün arasında üşenmeyip yüncüye gidip bebek mavisi yünler aldım. Bir mendil kadar bile öremeden kayınvalidem geldi. " Sen çalışan kadınsın, ne işin var bunlarla kızım" dedi, topladı yünleri gitti. Oğluma harika, pirinç modelinden fermuarlı bir mont örüp getirdi. Bu anneanne-babaanne desteği olmasa ne yaparız bilmiyorum zaten…

Ders2: İnsan bazı şeylerden ders almalı değil mi?

Misal3:

Hala akıllanmadım. Geçen sene gene soluğu yüncüde aldım.

Hayır yüncü de bana nasıl takdirle bakıyor anlatamam. Çalışıyorum, 2 çoçuğum var Allah ömür versin, üstüne de ha bire gidip yün alıyorum. Bilse kadın kayınvalidemle annem toparlıyorlar peşimi…

Nasıl tatlı yünler çıkmış, adı pompom gibi bir şey. Böyle toptop, şeker pembesi.

A-ha dedim, budur…Ben bunları alacağım, kızıma yatak örtüsü öreceğim, top top nasıl şahane olacak..

Hayır kişi biraz kendini bilmeli değil mi? Ama yok, Allah bir kendine anlamsızca güven, bir zayıf hafıza vermiş ki sormayın…

Hayır kardeşim bari yünü az al, ne halt etmeye 12 yumak alıyorsun..

Eve bir heves geldim. Metin yüzünde manidar bir gülümsemeyle elimdeki yün poşetine baktı.

Orada ona kapı önünde çemkirdikten sonra aldım yünümü şişimi bir hışım geçtim oturma odasına..

Gelgelelim o topçuklarla ilmek atmak çok zormuş. Yüncüdeki kadın şıkkıdı şıkkıdı örüyordu ama ben bir şişi diğerinin üzerine bile atamıyorum.

Sonuç olarak o yatak örtüsü planı İpek'e kısa bir atkı olarak nihayete erdi. Metin yerlerde gülmekten, " çok yaklaşmışsın karıcığım" diye..Hayır boğacağım adamı o olacak…Sinirliyim zaten…

Ders3: Bundan da ders çıkaramayan aklıma ben ne yapayım…

Misal4:

Baktım bu örgü işini kıvıramıyorum ben de dikiş dikerim dedim.

Hayır hayatımda dikmemişim, nereden alıyorsam bu cesareti.... Annem şıkır şıkır dikerdi, anneannem terziydi zaten, teyzem de bu konuda çok başarılıdır. O zaman tamam dedim, benim kanımda var terzilik. Kıvırırım nasıl olsa..

Be kadın sen harbi salaksın…

Gittim Metin'e " ben dikiş makinası almak istiyorum, çocuklarıma dikiş dikeceğim" dedim.

Nedense yüzüme boş gözlerle anlamsız anlamsız baktı. Benim potansiyelimi takdir etmemesinden dolayı kavga çıkarıp içeri gittim.

Uzun zaman en son model, nakış işleyen, ilik açan, adını anlamadığım birşeyler daha yapan dikiş makinalarını araştırdıktan sonra birgün İpek'in oyuncak bebeğine elbise dikmeye çalışırken acı gerçekle karşılaştım.

Benden terzi merzi olmaz abi…

Ders4: Bu da tutmadı, o zaman ben dantel öreyim.

Velhasıl kelam, aslında benim içimde tam domestik bir kadın var ama sanırım içimde kalması daha hayırlı…

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Gülcincim suan kahkaha atmakdan kendinmi alamiyorum tatlim, sakin yanlis anlama, bir an kendimi gördüm canimin ici... bende iki aydir bir bataniyeye basladim... cocuklar anne sen bitiremessin dediler... bende kendimden emin bir sekilde ben öreyim sizde görün diye bir havalara girdim...iki aya kalmaz üzerime örtüp keyif yapacagim dedim...sonuc hala bitmedi bu gidislede artik seneye kisa ancak biter güzelim...

neselihaller dedi ki...

Ay hayatım, Sultan'cığım, çalışan kadın olmanın arkasına saklanıyoruz ama acaba bizde yetenek mi yok dersin? Yani zamanımız olsa yapabilir miyiz ki?

Adsız dedi ki...

Birtanem bende kesinlikle yetenek de yok sabir da yok hayatim...ama yinede bir hevesle basliyorum... ama maalesef gerisi gelmiyor canim benim...ben ümütsiz vakayim hayatim ;-)

neselihaller dedi ki...

Al benden de o kadar canım...

Deli Anne dedi ki...

arkadaşım keçeye merak sardım çok pis.. zannımca kolayda.. açıktan dikiyorsun... bu ara hemen her blogda var.. selime aldığım bi oyuncak içinden keçeler kurdeleler de çıktı.. yapıp yapıp tişörtlerine dikcem ki tatmin olsun evlat!

Adsız dedi ki...

tikhat tikhat; anneniz konuşiir ve diyir ki ümidinizi kaybetmeyesiiz. ben kiim, o tuttuğunu koparaan, o beçerikli hatun kişii,aham da şincik furmuş kendücüünü dünya neyim yollarınaaa ve de gezdiği yerlerden nakış makış işte ne bilim,ööle modeller filan aliir ve de bakıp bakıp her biriciini yapmış kimi zevk alıp duriir. belkilim siz de denişip ileride yaparsiiz deyyom.

neselihaller dedi ki...

ay anne alem kadınsın vallaa....millet yanlış anlamayın, annem muzurluğuna böyle yazıyor, o aslında edebiyat öğretmeni bir yazardır. Bir de google hesabı açmaya üşenmeyip şu adsız kimliğinden kurtulsa....

Haftaya Vietnam ve Kamboçya'ya 1 aylığına seyahate gidiyor ki o da ayrı bir yazımın konusu olacaktır.

neselihaller dedi ki...

O keçe işlerini ben de hobi vakti'nin bloğunda gördüm, çok beğendim ama halimi yukarıda anlattım işte...ne zaman, ne sabır ne de yetenek mevcut olduğundan elimdeki işin cılkı çıkıyor...Yoksa çok hevesim var deli anne....

Adsız dedi ki...

hee woallah, artıkıın fiyetnaam, kanpoçyaa.teylaant, laooss, bahreyiin kezinip durceem. orecikleğden de model neyim bakınıveğcem gaari. denişik şeyler çohtur ööle yerlerde. eh siz de mütekait olunce bakarsıız, belkim de yaparsıız he mi yawrıım.

neselihaller dedi ki...

sen çok komik bir anneannesin şeker :-)))

Deli Anne dedi ki...

ahaha efenim anneniz de maşallah gençlere taş çıkartıyor, espri kabiliyetinde:)

neselihaller dedi ki...

vallahi öyle delişim, annem zamanı tersten yaşayan insanlardandır...benjamin button misali :-))

Adsız dedi ki...

nottub nimajneb
içimden dünyaya getirdiklerimi büyüttüm de içimdeki çocuk büyümüyor bir türlü.

neselihaller dedi ki...

budur...bu lafın üstüne söz söylenemez..saygılar sunarım sevgili valideciğim :-))

Gulcin dedi ki...

:) be de tam bir atki oruyordum bu yaziyi okurken:) kararliyim basaracagim!
Cok guldum ellerinize saglik :)

neselihaller dedi ki...

sakın vazgeçme adaşım. Hadi Rocky acı yok acı yok....başarabilirsin..:-)))

kolay gelsin canım sonra resmini koyarsın değil mi sayfana?

Selcen dedi ki...

:))))))))))))
kendimi gördümm sanki bu cesaret nerden geliyorsa bir de :) basit şeylerde de gözümüz yok yani illa en zoru olacak :D:D

neselihaller dedi ki...

Hoşgeldin Selcen...sen de mi öylesin? Yaknız olmadığıma çok sevindim..

haklısın valla, nereden geliyorsa bu cesaret..deli cesareti herhalde :-))) dediğin gibi bir de en zoru olacak, hayır bari önce mendil gibi birşey yap değil mi? ne işim varsa yatak örtüsüyle :-)))

mehmet dedi ki...

Sevgili kızım, bu kadın muhabbetine girmeyi düşünmüyordum ama,bu konuyla ilgili olarak düşündüklerimi söyleyim de hem ben rahatlayayım, hem de güzel kızım daha fazla üzülmesin; bence sen hayatının aslanını yakalamak için ördüğün ağ ile örgü-dikiş faslındaki en başarılı işini çıkarmış sayılırsın bana göre...!Ama yazını tekrar-tekrar büyük bir keyifle okudum;tebrikler canım..

neselihaller dedi ki...

bak şimdi babacığım yaaa.....ben ağ örmemiştim ki...kader örmüştü:-))

Adsız dedi ki...

bu yorum yazilarin hepsini okuduguma dair delil kabul edilsin lutfen

Adsız dedi ki...

This aгticle is reаlly а nice one it hеlρs nеw the web viewerѕ, whо are ωishing іn faνor оf blogging.



Feel free to viѕit my ωeb blog; SEOPressor V5 review
Also see my site - SEOPressor