Mega Zeka Üzerine...


Haftasonu kızımla sinemaya gittik…Oğlum her zamanki gibi sinemaya gelmektense o filmi evde televizyonda seyretmeyi tercih ettiği için oyunbozanlık yapıp gelmedi sinemaya…Eh..ileride " anneee..ben arkadaşlarla sinemaya gidiyorum, hadi byeee" derse arıza çıkarmayan ne olsun :-)
Tamam, iyi yapılmış bir çizgi filmdi, tıpkı diğerleri gibi bu da çok iyi efekt ve harika çizgilerle donatılmıştı.

Ama yine de ben filmi beğenmekle beğenmemek arasında kararsız kaldım. Bir de üstüne şu 3 boyutlu hadisesi gelince iyice bozuldum. Ben bu 3 boyutlu çocuk filmlerini sevmiyorum. Bence çocukların algısını bozuyor. Üstüne üstlük verdikleri gözlükleri dezenfekte etmeye uğraşmak da çok zahmetli..bir de çocuklara büyük geliyor, bütün film çocuklar gözlükleri elleriyle tutup seyrediyorlar.

Madem bu kadar şikayetçiyim niye gittim? Çünkü eve en yakın sinemada 3 boyutlu olarak oynuyordu bu film ve İpek de 2 haftadır bu filmi bekliyordu…Ne yapsaydım?

Film bence biraz karışık mesajlar veriyor. Filmin daha başında iyi karakter ölüyor. Dakika 1 gol 1…kötüler de kazanabiliyor demek ki…Üstelik kötünün kötü olmasının sebebi de çocukken iyilerin onu sakarlığından ve de garip dış görünüşünden dolayı soyutlaması, toplum dışına atması…Dakika 2 gol 2: iyiler de insanları dış görünüşleri ile yargılayıp oyun dışı bırakabilir...Aslında iyi bir çocuk olan Mega Zeka da madem öyle ben de kötü olayım diyor ve kötü oluyor.

Eeee…ezeli rakibi ölünce kötülük yapmaktan sıkılan, onu engelleyecek mücadele edeceği biri kalmayan Mega Zeka kendisiyle çarpışacak bir iyi yaratmaya kalkışıyor ama eline yüzüne bulaştırıyor ve yarattığı Titan da kötü oluyor. Hem de daha kötü…Bu sefer o kötüyü yenmek zorunda olan Mega Zeka iyi oluyor. Dakika 3 gol 3: Demek ki karşında senden daha kötü bir kötü varsa sen iyi bile olabilirsin, yani kötülük göreceli bir kavramdır...

Bu arada filmin başında ölen iyi karakter Metroman aslında ölmemiş..Karşılıksız iyilikler yapmaktan yorulmuş ve sıkılmış ve de ortadan kaybolmak için öldü numarası yapmış. İhtiyacı olanlara yardım etmektense lüks evinde gitar çalmayı tercih etmiş...Dakika 4 gol 4: İyilik yapmak çok sıkıcıdır, hele ki karşılığı yoksa..bu işten kurtulmak için her yol mübah…Eğer canınız istemiyorsa yardım çağrılarına kulak tıkanabilir.

Çocuklarımızı medya yoluyla kendi ellerimizle zehirliyoruz resmen…O yüzden filme gitmeden önce tekrar düşünün derim…ben verdiği mesajları beğenmedim...

8 yorum:

İkiz Annesi dedi ki...

Çok şükür henüz tutturacak yaşta değiller.İzlenimlerine bakılırsa pek hoş bir film değil verdikleri açısından.Ama o yaşa gelince nasıl atlatacağım işte onu şimdiden düşünmem gerek.

Unknown dedi ki...

Gerçekten de Mega Zekamış , verdiği mesajlar ürkütücü.İçten içe çocukları çelişkiye düşürecek cinsten.Amerikan yapımların amacıda bu olsa gerek.Kazanmak için her yol mübahtır.Daha kötüsü var..Korktum gerçekten de, daha neler yapacaklar düşünemiyorum.Geçen TRT çocukda denk geldim.Bir de TRT olacak , çizgi film de karakterler birbirlerine " aptal olma gerizekalı , salak mısın sen ..v.s. şeklinde diyaloglar ile devam ediyordu.Gözlerim yuvalarından fırladı.Allahtan Yağız yanımda değildi.Çok reklamını yapmıştı TRT bende bir bakayım dedim.Bakmaz olaydım.Seri küfür ve hakaret içeren çizgifilm di resmen.Bir daha denk gelemedim , gelsem izleyeceğim ve RTÜK e şikayet edeceğim.Sonuçta bizler çocukalrımızı gözlem altında tutuyoruz hemen hemen.Bir de tutamayan aileler var yada yöntemini bilmeyen , on ların çocuklarınında kaliteli yaşama hakkı var bence.Onlar için şikayet etmeyi düşünüyorum...Başkasının çocuğu öğrenmezse benim çocuğuma da öğretemez buda başka bir bakış açısı.Ben izletmiyorum deyip işin içinden sıyrılırsak ilerde aynı zehir başka yollardan çocukalrımızı zehirleyebilir.Çenem düştü galiba...Öpüyorum arkadaşım, paylaşımın içinde teşekkürler

Unknown dedi ki...

Burda 4 boyutlu bir olay var. I-Max sinemalari, 2 kisi 35 dolari buluyor ama varya 3 boyutludan daha harika. Gercekten filmi yasiyorsunuz. Sanki icindesiniz. hem i-max hemde gozlukse daha da muhtesem oluyor. Birde verilen gozlukler gunes gozlugu gibi, pek sorun yasamadik.
Tabi yazdiklarimin senin yazdiklarinla bir ilgisi yok :))

neselihaller dedi ki...

İkiz Annesi: canım benim şimdiki çocuklar herşeyi hemencecik anlıyorlar valla..olayın üzerine gitmemek için filmden sonra İpek ile bu konuda pek konuşmadım ama kızın kafası karışmıştır diye düşünüyorum. Uygun zamanını kollayıp eğriyi doğruyu tekrar hatırlatmakta fayda olacak sanırım

neselihaller dedi ki...

İçimizdeki Karnaval, bence doğru düşünüyorsun ama çevrede o kadar çok şiddet içerikli uyaran var ki çocukları bundan korumak imkansız. Ben de bari koruyamıyorum en azından az dozda alsınlar diye zararın neresinden dönersen kardır mantığıyla hareket ediyorum. Biz çocukken de şiddet içerikli çizgi filmler vardı, Voltran mesela ama sayıları azdı...Şimdi neredeyse bütün çizgi filmler, çocuk dergileri filan hep aşırı dozda...

neselihaller dedi ki...

Taze Anne'm yetişkin filmleri için 3 boyutlu çok iyi, 4 boyutluyu hayal bile edemiyorum...Buraya da gelse de denesek..ama çocuklar için beni tedirgin ediyor biraz. Gerçi onlar da bu devrin çocukları olduklarına göre buna da alışacaklar ama olsun...biraz vesveseli anne mi oldum ne???

Sitare dedi ki...

ne saçma filmmiş öyle.cıks ben de beğenmedim.oğlum hiç beğenmez.oğlum hayallerini her şeyden üstün tutuyor çünkü.iyiler yaşar ve sıkılmaz der.bu filme niye geldik anne biz salak mıyız der,der oğlu der anlayacağın:))

neselihaller dedi ki...

gitme Sitoş'um sen o filme..hele cin gibi Gürhan'ı hiç götürmeye zahmet etme...paranıza yazık...