Dedem ördek aldı....

Kızımın, benim minik kuşumun okuma yazmayı 5,5 yaşında söktüğünü ve de sonrasında nasıl okul derdine düştüğümüzü daha önceki yazılarımdan biliyorsunuzdur.

Odur budur evde alışveriş listesi mi hazırlanacak, İpek atlıyor hemen, kendince öğrendiği harfleri sıralayarak başlıyor yazmaya…Ekmek, süt, potrakal, tereya, kabratma tosu şeklinde duyduğu kelimelerden algıladığı harflerle kargacık burgacık listeler hazırlıyor. Laf aramızda hoşuma da gidiyor onun bu okuma yazma hadisesinden keyif alması..
Ama okula başladığı zaman bu duruma müdahale etmemiz gerekti. Okuma yazmayı çoktan sökmüş olmasına rağmen öğretmeninin gösterdiği müfredatın dışına çıkmasına izin vermiyoruz.

Zaten yeni sistem gereği el yazısı yazmaları gerekiyor. Sinir oluyorum. Ben hiç anlamam el yazısından. Bizim zamanımızda sadece haftada bir kere güzel yazı dersi vardı. Hokkamızı divitimizi alır giderdik okula. Mürekkeplere bulana bulana birşeyler karalar dönerdik. Geldim 34 yaşıma hala bilmem el yazısı. O yüzden bu konuda da kızıma pek öğretici yaklaşamıyorum, sadece eleştirel gözlemlerde bulunabiliyorum:

 " aaaa..bak fazla yaydın yazıyı, hadi biraz toparla "

 veya " çok içiçe oldu, hadi bir de düzgününü yaz" gibilerden. Ama çocuk ne kadar kurallara uysa da 6 yaşındaki bir çocuğun el yazısı yine de çok şekilsiz oluyor.

Okulda şu ana kadar 15 tane harfi yazmayı öğrenmişler. Bizimkisi oturup roman yazmaya pek hevesli olsa da yazı çalışmalarında bu 15 harfi içeren çalışmalar yaptırıyoruz evde dikte çalışmalarında.

Geçen akşam yine eve dikte ödeviyle geldi. Kitabındaki cümlelerden de yazmak istemiyor hanımefendi. Kendimiz cümle uydurup dikte ettirecekmişiz.

Hayır zaten sabahın 6'sından beri ayaktayım, günde 2,5 saatim yollarda geçiyor, kafam olmuş ambale, saat olmuş 8....Ne kadar yaratıcı bir anne olabilirim ki? Daha ertesi günün kıyafetleri hazırlanacak, banyo yapılacak, oğlanla da ilgilenilecek, biraz da kendime zaman ayırılmaya çalışılacak, bilmem ne... Hem zaten 15 tane harfle kaç cümle kurabilirsiniz ki?

İşte benim uydurup yazdırdığım dikte cümleleri:

Dedem ördek aldı
Ninem delirdi
Ördek koştu  ( kaçtı diyemiyorum çünkü daha ç harfini öğrenmediler okulda)
Kardeşim tuttu
Dayım elinden aldı
Ördek yumurtladı
Ninem sevindi

15 tane harfle konu bütünlüğü içeren dikte ödevini bu kadar yapabildim dostlarım. Konu ve de anlam bütünlüğünü bu kadar yakalayabildim. Tabii biliyorum, ödev konusunda bunlar iyi günlerimiz....

Sevgiler

6 yorum:

Deli Anne dedi ki...

Amanın bunlara da sıra gelecek.. dilerim çocuklarım da bana çeker bu konuda.. kendi kendilerine ödevlerin yaparlar.. dayatılmadan, hevesle.. ben sıkılırım gibi geliyor aksi takdirde.

neselihaller dedi ki...

Valla deli anne biz de İpek'i oturup ders çalıştırmıyoruz aslında, eve gelince kendisi ödevlerini bitiriyor, bu durumdan biz de öğretmeni de çok memnunuz ama yeni eğitim konseptinde dikte ödevi diye birşey var. Birisi okuyacak, çocuk da biryere bakmadan yazacak. Bu durumda mecburen oturup görevini yerine getirmek zorunda kalıyorsun...

Adsız dedi ki...

Ay Prensesim benim, ya varya yerim ben Ipegimi...hayatim sen böyle yazdikca ben gerilere daliyorum, öyle bir huzur özlem doluyor ki icime anlatamam hayatim....burcumun kücüklügü aklima geliyor canim ... özlüyorum o günleri hemde cok...gözlerim doldu suan. Gülcincim sadece tadini cikart diyebiliyorum canim benim...

neselihaller dedi ki...

canım Sultan'ım beniimmm...içli arkadaşım...inşallah benim kızım da Burcu ablası gibi kocaman, güzel, ne istediğini bilen, kendi ayaklarının üzerinde durabilen genç bir hanım olacak...Allah sağlık ömür versin herşeyden önce....

Selcen dedi ki...

ninem delirdi :)))))

neselihaller dedi ki...

suçu attık ninenin üstüne Selcen :-)) deliren anne aslında ama kafiye tutsun dedik işte :-))