Göbek Bağı Kopar Yürek Bağı Kopmaz...



Şimdi arkadaşlar bu göbek bağı hadisesi önemli…

Ben çocukken annem derdi ki " sen Ege Üniversite'sinde doğdun, göbek bağını da deden hastanenin çatısına attı…Sen ileride büyük okullar oku diye"

Ben de inanmıştım üniversiteler okuyup büyük adam( pardon kadın) olacağıma…Taaa ki…

Lisede filandım, İstanbul'a teyzemleri ziyarete gelmiştik. Dedem o yıllarda teyzemlerle beraber yaşıyordu. Bir gün dedem hatıralarını sakladığı sayısız kutulardan birini açtı. İçinden bir peçete yumağı çıkardı. İtina ile açtı. Peçetenin içinde kum gibi toprak gibi bir şey vardı. "Bak" dedi, " bu senin göbek bağın".

Meğer göbek bağımı üniversitenin çatısına filan atmamış, saklamış. Tabii ben yemeden içmeden anneme yetiştirdim. Çok üzülmüştü annem. Yıllarca benim göbeğimin Ege Üniversitesi'nin damında olduğunu sanarken dedemin kutularından birinde çıkması onu biraz hayalkırıklığına uğratmıştı sanırım.

Ama bende deprem etkisi yaratmıştı…Ne yani,şimdi ben üniversite okuyup büyük kadın olamayacak mıydım? Her ne kadar lisede okuyan aklı başında bir kız olsam da batıl inancın etkisini yadsımamak lazım…Neyse…okuduk üniversite…erdi başımız göğe...

Bu göbek bağı inancı eğitim kültür tanımaz, zamana yenilmez dostlarım. Minik kuşum İpek doğduğu zaman onun göbek bağına çok bir bağlanmıştım. Düşğü zaman itina ile aldım, kutsal bir emanetmiş gibi güzelce paketledim. Sanırım Kaşıı Elması bile bu derece sağlam paketlenip korunmamıştır tarihinde…

Gel gelelim atamıyorum hiçbir yerlere….Hiç bir yeri layık göremiyorum kızımın göbeğine…Halbuki ne salaklık, ne diye dam derdine düştüysem…At denize çocuk zengin olsun..Biz okuduk da ne oldu? Fabrika fabrika geziyoruz hala..

Neyse efendim…Üzerinden epey bir zaman geçtikten sonra birgün Metin geldi:

Metin: Ayatım, toplantı var, Fransa'ya gitmem gerekiyor ama annem bura…

Ben: Tamam tamam, Fransa'nın neresine gidiyorsun?

Metin: Zaten 2-3 gün kalı..

Ben: İyi tamam, neresine?

Metin: Paris'e ?????

Ben: Ayy..süper, tamam

Metin: Aşkım neden seviniyorsun bu kadar?

Ben: Tamam tamam, sen şimdi al İpek'in göbeğini ..

Metin: Göbek???

Ben: Git, Sorbonne Üniversitesi'nin çatısına at

Metin: Sorbonne?? Çatısı? Hö?

Ben: Ayy evet, orası biraz yüksek bir binaydı di mi? O zaman fakültenin bahçesine göm..

Metin: Gömeyim ?? Neden karıcım?

Ben: Göm tatlım, böylece kızımız ileride Sorbonne'da okuyacak.

Neyse ki kocam akıllı bir adam, karısı ile hele ki lohusayken tartışmayacak kadar zeki ve de sağduyu sahibi….Ama şöyle düşündüğüne eminim: " Ohh..dersane masrafından yırttık, göbeği gömdük mü tamam…"

Aldı kutsal emanet paketini, gitti Paris'e…Ben nasıl huzurlu nasıl mutluyum anlatamam. Kızım Sorbonne'da okuyacak..

Ertesi gün telefon:

Metin: Aşkım, şimdi biz Sorbonne'nun kapısındayız ama bizi içeri almıyorlar

Ben: "Siz" kimsiniz Metin?

Metin: Bir Fransız arkadaşım var şirkette, onunlayız. ( Bu arada o arkadaşın zenci bir arkadaş
olduğunun altını hikayenin kalan kısmı için çiziyorum). Bahçe duvarının üzerinden atsam olur mu?

Ben: NEEEE?   Hayatta olmaz, delirdin mi? Kedinin köpeğin elinde oyuncak olacak kızımın
göbeği…Bir yolunu bul, ya damına at ya bahçesine göm…

Metin yine " peki hayatım" dedi kapadı telefonu. Macerayı gelince anlattı

Şimdi gündüz toplantılar bitip de akşam olunca eşim arkadaşına Sorbonne'a gitmesi gerektiğini söylemiş. Adam anlamamış tabii akşam akşam niye üniversiteye gitmek istediğini…Metin olayı anlatmaya çalışmış, işte, "kızımın göbeğini damına atacağım, kızım Sorbonne'u bitirecek "filan diye..Adamın gülme krizi geçmeyince de " karım dedi, tamam mı?" deyip ikna edici son noktayı koymuş.

Böylece akşamın bir vakti bir Türk ve bir zenci kalkıp Sorbonne'a gitmişler. Kapıdaki bekçi almamış tabii bunları içeriye..Bu sefer bu iki kafadar üniversitenin bahçe duvarının çevresinde dolaşmaya başlamışlar, bir açık bulup da içeri sıvışabilir miyiz diye…Tabii bu durum bir miktar dikkat çekmiş. En sonunda bakmışlar tutuklanmalarına az kaldı, tutuklansalar da polise durumu anlatmaları imkansız bu sefer demişler gömelim bari…Gömmek için en uygun yer üniversitenin tabelasının altı.

Bu sefer bir Türk bir de zenci olarak 2 kişi akşamın karanlığında Sorbonne Üniversitesi'nin tabelasının altını elleriyle eşelemeye başlamışlar. Yakalansalar durum fena…Sonunda sağ salim gömmüşler kızımın göbeğini oraya…

Fransız arkadaş iptal…Onun oğlu ise " siz benim göbeğimi çöpe attığınız için ben şimdi bu durumdayım" diye sitemkar…Metin'in karizma yerle bir..Ben ise son derece tatmin olmuş bir anneyim….

Kızım Sorbonne'da okuyacak…kontratı sağlam yaptık :-))

Oğlum ise garibim, hayatının ilk 21 gününü yoğun bakımda geçirdi. Hemşirelere tembihlememe rağmen göbeği küvözde düşünce alıp çöpe atmışlar. Ben bunu şöyle yorumluyorum: Oğlumun göbeği hastanede kaldı, demek ki doktor olacak….

27 yorum:

Şerife dedi ki...

bende göbek bağı hadisesine inanmayanlardanım oğlumun göbek bağı düştüğünde kayınvalidem de kahvaltı yapıyorduk babam alıp tvnin üstüne koydu zarar gelmesin diye ama malesef yanlışlıkla annem onu çöp sanın bahçeye atmış aradık ama bulamadık bu inanışa göre benim oğlan bahçivan olacak sevgiler :)

ulay dedi ki...

ya cok guldum :) süper ama azimle başarmış eşin ne güzel :)benim yürüyen meşe sevgili eşim ise kızın göbek bağını evde kaybetti. öyle iyi saklamışım ki bulamıyoruz diyor bi de. inşallah şu taşınma esnasında bulacağız, azimliyim inançlıyım :)

Unknown dedi ki...

uzun zamandır böyle keyifli bir yazı okumamıştım.harikasın, harikasın...

resimli günlük dedi ki...

Hahhayy :))
Çok tatlı hikaye :)
özlem

dilek dedi ki...

karım dedi tamammı:))))))) son nokta süper olmuş:))) ay çok güldüm:)

bizim göbek halen evde duruyo.....kolye yapıp boynuma asıcam, yanımdan ayrılmasın diye:)
bu konuyla ilgili bi postumda var...bak burda http://kaanlayasamak.blogspot.com/2011/01/gobegi-ne-yapsak.html .....sevgiler:)

Ömer Tuna dedi ki...

Haa haa çok hoş bir yazı olmuş bende ODTÜ' gömdürdüm. Hadi hayırlısı bakalım:))))

İkiz Annesi dedi ki...

Ben hala kopamadım cadıların göbeğinden:)Çok güleceksin ama sandığı bekliyor evde kalacaklar sanırım:)))))
Sizin hikaye ayrı bir güzelmiş bittim okurken Allahtan eşin anlayışlıymış:))

ASLI dedi ki...

Ya da cöpe atildigi icin cöpcü olacak :))
Ben de oglumun göbegini daha yeni bir iki hafta önce babannesinin israri ile üniversiteye gömüldü.Zaten burada bir tane büyük üniversite var.Oranin altini bir acsalar.Göbek bagindan gecilmez.
Oglum disariyi ve baska bir yerde olmayi sevmezdi önceleri.Bir gün yine gittgim bir yerde eve gitmek icin agladi.Tanidikta ne yaptin yav sen göbegini evdemi sakladin.Kafamda bir isik yandi.öyle acikli söylemisimki herkes gülmekten kirildi.Evet göbegi evde o yüzden mi oglum böyle.Neyse ki göbegi artik üniversitede.Oglum babasinin gittgi okula gidecek :)

neselihaller dedi ki...

Efe ile hayat: hımmm...şöyle yorumlayalım...oğlun doğa ile içiçe yaşayan şanslı kişilerden olacak:-))

neselihaller dedi ki...

Fragola: ay hala gülüyorum:-)) yürüyen meşe esprisi süper...üzülme çıkar bir yerlerden....

neselihaller dedi ki...

Öz'üm: teşekkür ederim canım...

Resimli Günlük: teşekkür ederim, beni izlemeye devam ediniz :-)))

neselihaller dedi ki...

Dilek: Birazdan sendeyim canım, merak ediyorum hikayeyi...

Ömer Tuna: ODTÜ ha....bu da süpermiş..inşallah orada okur ufaklık...

İkiz annesi: Canım benim vedalaş artık göbeklerle :-) evde kalacak bak prensesler....

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Ya bende iynaniyorum buna ama henüz harekete gecemedim,ya burda insanlar cok garip ne yaptigimi anlamayip polisi falan aralar diye korkmustum,büyük kizimnkinde digerleiyle boirlikte vatana gidince halletmeyei düsünüyorum,hem bu sayede bende orada kalirim he he :))

neselihaller dedi ki...

Aslı'cığım deme öyle, çöpçü olmasın oğlum :-)) seninki de inşallah büyük büyük okullar bitirsin...

Bir Terazi Kızı: ya evet, yurtdışında ortalıkta eşelenince polis biraz huzursuz oluyor tabii....

Adsız dedi ki...

Hayatim ben tek kelimeyle KOPTUM MUHAHAHAHAH
sen cok yasa tatlim.....
Sultan

neselihaller dedi ki...

Ay Sultan'cığım sesini duymak çok iyi geldi bana...Taa Almanyalardan...

Deli Anne dedi ki...

Ahahahhaaaa seviyorum seni Gülçin:) De bizimkiler hala evde.. üstelik aldım beraber Moskovaya ordan petersburg ordan tekrar tr ye getirdim sleiminkini nolcek halim:)

neselihaller dedi ki...

:-))) Ben de seni seviyorum Mümine'ciğim...bence sen de vedalaş artık göbeciklerle...artık denize mi atarsın, üniversiteye mi gömersin bilemem...öptüm...

Ebru dedi ki...

Haha çok güldüm gece gece delüsün ya sen:))

Bu arada canım İda'nın göbek de evde paketli olmadı babasının okuluna yollayacağım ama eşim seninki kadar sabırlı davranmaz

yaruze... dedi ki...

Gülçincim,
keyifle okudum.Eşinin,karısının ısrarlarını kırmayışıda takdire şayan.Azimli adammış.Zenci adamın eşinin peşisıra gidişi de pek komik.
Bende ilk oğlumunkini sardım sarmaladım eşim marmara üniv.gömecekti.Hazırladı sabah kapıdan çıkarken dışardaki dolabın üstüne koymuş,peçetenin içinde.unutmuş ordan almayı.Gidiş o gidiş nerde belli değil.Ne olacak benim oğlum bu durumda:(??
Öpüyorum canım...

annelili dedi ki...

Kahve içelim tabi. İyi olur Çok iyi olur.
Benim kızım göbek bağı evde, bende kıyamıyorum bir yere ama seninki bayaağı bi komikmiş.

anne kaleminden dedi ki...

ay sabah sabah yıkıldım gülmekten :)))) çok hoştu yaaa... eşine ayrıca saygılarımı ilet valla budur işte.. fazla sorgulama, sadece yap :))) bu arada bizimkiler de odtü bahçesinde, hatta fakülte bile seçiyoruz biz, detaycıyız :))))))))))

Adsız dedi ki...

bizim çapkın kepçenin göbeği geçen ay babam tarafından Merkez Bankası'nın bahçesine itina ile gömüldü çünkü Ankara'da en yüksek maaş veren kurum orası malum devir ekonomi devri. Savaş 'hayatım nolur beni böyle hurafelerle uğraştırma' dediği için bu kutsal vazife gönüllü olarak dedesine verildi...

gökçe

Sitare dedi ki...

kotum kızım yaDDD gülmekten yazamıyorumm.ay ne yazsam şimdiDDDDDDDd
aslında bizim göbekler de hala duruyor kapalı zarf içinde(tam ihaleye koymalık)
bi türlü karar veremedik ki eşimle.bi yandan gurbet acısı çekmiyim diyorum bi yandan halasına mı versem berlin üni.ne mi gömse diyorum:)sonra vazgeçiyorum.oğlanın göbeği 10 sene oldu çürümedi hayretler içindeyim.vardır bunda bir hikmet.bekliyoruz bakalım .okul gidişatlarına göre bi karar vericez artıkınDDDD

neselihaller dedi ki...

Ebru'cuğum: Hepümüz delüyüz :-)) canım benim, eşim alt tarafı alıp gömüverecek, oğluşunun geleceği mevzu bahis :-))

Yaruze'ciğim: Cevap veriyorum: seninki de gezgin olacak, dünyayı gezecek..göbüşü artık nerelerdeyse :-)

neselihaller dedi ki...

Annelili: haftasonu için mailleşelim o zaman canım...

Anne KAleminden: ne yapsın adamcağız, baktı benimle uğraşamayacak, kabullendi garibim....sizinki de ODTÜ'de demek...hangi fakülte?

neselihaller dedi ki...

Kardeşim: Hadi yaa?? demek babam Merkez bankasına gömdü ha?? Kepçem iyi para kazansın inşallah

Sitoş'um: İhaleye ne zaman çıkıyorsunuz bacım? hahahahahaaa...tanıdık kontenjanından bize bir güzellik yapar mısınız? ihaleye fesat karıştırmak olmaz ama değil mi?